2009. október 28., szerda

Környezettudatos blogjáték

Celesztinától vettem a kérdéseket, íme a válaszaim...

1. Írd össze, mire van szükséged!

Majdnem mindig sikerül összeírni, és előfordul időnként az is, hogy nem hagyom otthon a listát. :) Komolyra fordítva a szót, van mit javítanom e téren a hozzáállásomon, sajnos gyakran előfordul, hogy nagyobb csomaggal térek haza a piacról/boltból, mint terveztem. Ez ugyan sokszor úgy jön össze, hogy eszembe jut, mi hiányzik még a háztartásból, de megesik az is, hogy elcsábulok, mondjuk valami finom édesség, vagy ilyesmi miatt.

2
. Menj piacra, vagy a helyi boltba!

Ezt könnyű betartani, szinte mindig a piacon, az ottani bioboltban, vagy a közeli boltban vásárolok. Igazából mindennek megvan a maga bevált lelőhelye, tecsóba, ósanba mondjuk sosem megyünk, mert szinte minden megszerezhető a közeli boltból/bioboltból/kedvenc drogériánkból.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!

Ez mindig így történik, a helyes lll és NBH logós pamuttatyóim mindig velem vannak bevetésre várva, plusz jobb esetben egy-két nejlonzacskó is, hisz néha ezekre is szükség van. Furcsa számomra a boltosok, piacos eladók hozzáállása a zacsi-kérdéshez: sokszor alig bírom lebeszélni őket arról, hogy mindenképp adjanak ingyen zacskót, szabályosan erőszakoskodnak, és nem is értik, miért nem kérem!

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!

Mivel nincs autónk, ez mindig így történik. Ja, bicajozunk is. :) Nem mondom, hogy néha, mikor sok kilót cipelek + hátamon gyerkőt, nem szeretném, hogy könnyebben jussunk haza, de összességében nem hiányzik az autó.

5. Vegyél helyi termékeket!

Igyekszem. Sok mindenben sikerül (őstermelői zöldség, stb.), sok mindenben meg nem. Például a drogériában jó áron kapható öko testápolási termékekhez hasonló nincs helyi, sőt, igazából magyar sem (már ami ilyen minőség, ennyi pénzért) :(
Arra mindig figyelek, hogy amennyire csak lehet, magyar termékeket vegyünk, akkor is, ha esetleg picit drágábbak, de hogy Mo.-on belül honnan jönnek a dolgok, azt nem mindig lehet kideríteni.
..

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!

Erre is nagyon figyelünk. Nem szoktuk megvenni az agyoncsomagolt termékeket, főképp nem, ha van alternatíva. Legjobban azt szeretem, ha az adott, minél kevésbé vaskos csomagolás is szelektálható anyagból készül.


7.
Kerüld a vegyszereket!

Nos, e téren elég jók vagyunk. Takarítás nagyobb része ecettel, szódabikarbonával, öko-mosogatószerrel, illóolajokkal történik. Mosáshoz mosószódát, öko-mosószert használok. Időnként bevetjük a domestos-t, de nem veszünk havonta új flakonnal, annyi biztos.
Testápolásban is igyekszünk betartani ezt a pontot, elég sok fajta kozmetikumot készítek saját kezűleg természetes alapanyagokból.

8. Vegyél idényzöldséget -és gyümölcsöt!


Mindig így teszünk. :)

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!


Kerülöm. :) Talán a wc-papír, a zsebkendő és a konyhai törlőpapír az, ami egyszer használatos fogyóeszköz itthon. Pelusokat mosom, azzal nem jár szemét.
Felesleges dolgokat nem szoktunk venni, erre nem nehéz odafigyelni. Mindig, mikor valamire felfigyelek, megkérdem magam, hogy tényleg szükségem van-e az adott dologra. E módszer sok fölösleges cucctól mentett már meg! :) Mondjuk szerencsére alapból sem szenvedek vásárlási mániától. Ha valamire tényleg szükség van, megyek és megveszem, de a kirakat nézegetés pl. nem az
én műfajom.

10. Olvasd el a címkét!


Mindig így teszek, szeretem tudni, mit tartalmaz egy termék, és ha nem értek meg egy-egy szót, hát utánaolvasok. Igazából nem szoktam mindenféle kacifántos összetételű mű-vackot venni, azaz ha egy mód van rá, természetes alternatívát keresek.
Mindemellett azért velem is megesik időnként, hogy elcsábulok erre-arra, mondjuk egy olyan csokira, amit nem vennék meg, ha végigbogarásznám, mi minden van benne... :D

Ezeken kívül igyekszem figyelni még egy sor dologra, úgy is, mint ne égessünk fölöslegesen lámpát sehol, ne menjen a számítógép, magnó üresjáratban, ne folyassak túl sok vizet, mikor nincs rá szükség, ne fűtsem agyon a lakást. Szelektíven gyűjtünk évek óta, szinte csak teli mosógéppel mosunk, igyekezünk amiből lehet, és ki tudjuk fizetni biót/környezetbarátot venni. Ruhából is inkább használtat veszünk, ha megoldható.
Most ennyi telik tőlünk... majd egyszer biztos több is fog, az én fejemben pl. már jó ideje ott figyel az ökoház. Többek között. ;)


0 megjegyzés: