2009. április 26., vasárnap

Hozzátáplálódás folymatban ;)


Írtam már régebben a kóstolgatásban való megakadásunkról valamint arról, hogy okos nagyfiam miképp terelgetett minket az igény szerinti hozzátáplálás irányába. Most azt hiszem, itt az idő, hogy összegezzem a tapasztalatokat.
Szóóóóval továbbra is működik a dolog, és egyre jobban! :) Azaz Nándorral nem kanalazunk, hanem olyasmit főzök ebédre, készítek reggelire és vacsorára, amiből ő is ehet. Kirakok neki kis adagokat a tányérkájára, ölembe veszem, és együtt falatozunk. Valami hihetetlen élmény nekem még mindig az, hogy nincs erőszak, ételnek kanállal való szájbabűvészkedése, hanem csak hagyom, hogy ő az ügyes tenyerével, ujjacskáival belapátolja amit, és amennyit kíván az adott ételből. És igen, továbbra is csatatér a környék evés után, de ezen mondjuk elég könnyen segít a partvis meg a felmosórongy. ;)
Hogy mit eszik, és mennyit? Nos, az utóbbira röviden tudok válaszolni: eleinte csak nagyítóval látható mennyiségek jutottak el a szájába, de mostanság egyre többet eszik a kis éhenkórász! :) Mivel elég tömény ételekről van szó, pár evőkanálnyinál sosem majszol el komolyabb adagokat, de anyatejci akad bőven, így nem aggódom emiatt. Nyilván többet enne, ha többre lenne szüksége.
No és hogy mivel kínálom? Reggelire mazsolás zabpehelykását falatozgat (bárminemű édesítés nélkül), ebédre többnyire valamilyen fajta gabonát (hajdina, rizs, árpa, stb.) párolt zöldséggel, vacsorára teljeskiőrlésű kenyeret.
A Nándornak kínált ételek listája egyre bővül (mindent biominőségben kap, erre figyelünk), de van pár dolog, amivel még biztosan várok egy ideig. Ilyenek a tejtermékek, tojás és a hús. Ezekre még nincs szüksége, bőven hozzájut a számára legmegfelelőbb fehérjéhez és ásványi anyagokhoz az anyatejből. (Amit igény szerint kap, jó sokszor, és sokat!)
Amúgy nagyon ügyesen eszeget a legényke, soha nem nyelt még félre, a négy fogával mindent megrág, és nagy ritkán köhög csak vissza egy-egy nagyobb falatot.
Az étkezések hangulata meg szuper, nincs semmilyen kényszer, csak örülünk egymásnak, meg az egészséges, finom harapnivalónak! :)

1 megjegyzés:

mariann írta...

ügyes a kis négyfogú nándor :)