2013. március 4., hétfő

Ugrások...

Fejlődési ugrásaink vannak mostanság a gyerekekkel, erről írok egy kicsit most. :)

Nándor hihetetlenül ügyesen rajzol újabban!! Én nem is tudom, igazából mikor kezdődött a dolog, sosem rajongott különösebben a rajzolásért, de úgy egy-két hete történhetett valami, és azóta... csak ámulok, miket, s mennyire felismerhetően rajzol!!
Többnyire a mágnestáblát, vagy a fali krétásat használja. Rajzol például autópályát gyönyörű lámpákkal, közlekedési lámpákat, emberalakokat (gyönyörűeket!), vagy újabban, amitől lehidalok: térképet!!!! Bejelölve mindent: folyókat, utakat, idegenforgalmi látványosságokat... magyarázza is hozzá, hogy "ez itt a visegrádi vár, ez az őrségi mama háza", stb.
És betűket, számokat ír. Magától. Távol álljon tőlem, hogy direkt tanítsam ennyi idősen, de ő túljár az összes előrelátó gondolatomon, és magát tanítja. :D Írogatja gyönyörűen a betűket, majd kiolvastatja velem a végeredményt. Vagy veszi a számológépet, és másolgatja róla a számokat (amiket már réges-rég ismer amúgy).
Hát így van ez mostanában. Hála az égnek, egyre kevesebbet unatkozik, szinte mindig talál magának valami építő jellegű, vagy kreatív elfoglaltságot, és így megúszom a "mit csinálhatoooooook?" kezdetű nyavalygást. :)

Hajnalnak a beszédfejlődését emelném ki most. Az, hogy nem is tudom már, hány dalt énekel összes versszakkal tisztán, szinte nem is számít már szenzációnak, mondhatni, megszoktuk. (Fene a jó dolgunkat, igaz?)
De mostanában egészen épkézláb mondatokat rak össze. Összetett mondatokat is. Mindig kommentálja a történéseket, például így: "Sajnos beütöttem a fejem", vagy "Egyébként kérek olívabogyót".:D És amikor épp nem olyanja van, hogy mindenre kapásból azt mondja, hogy "Nem!", akkor szépen el lehet vele beszélgetni.
Amúgy nagy színésznő lesz a drága, a drámai vénája legalábbis egyre erőteljesebb. Olyan sírásokat vág le, hogy minden kívülálló meg van róla győződve, hogy naaaaagy baj van. Ehhez képest a megfelelő kérdéssel egy pillanat alatt kizökkenthető az ordításból. :)
Kedvencem mondjuk ez az új műsorszám: Nándorral történik valami, például elesik, erre Hajnal pontos utánzással ugyanolyan pozícióba veti magát, és sírni kezd. :D

Szóval, amint azt láthatjátok, nem unatkozunk soha, egy percre sem. :)

 

0 megjegyzés: