2013. március 14., csütörtök

Allergia és nyers növényi tejek

Múlt hétvégén a gyanú bizonyosságot nyert: Nándor allergiatesztje megmutatta, hogy bizony jó, hogy elhagytunk ezt-azt az étrendünkből. Nagyfiúnk közepes mértékben allergiás ugyanis tejre (és származékaira), tojásra, szójára, búzára, földimogyoróra és dióra. Hát, első és második hallásra kicsit megrémültem (leginkább a búzától), de azóta fejben kezdem helyrerakni a dolgokat, és így már sokkal szebb fényben látom a jövőt. :)
Egyrészt azért, mert a nagyjából másfél hónapja folyamatban lévő nulldiétánknak már most érzékelem nála az eredményét: kezd lenyugodni, kevesebb a pörgés, a nagy kiakadás, a Hajnal irányába történő durváskodás. Nyilván ha a búza és társai is kitisztulnak, még jobban fogja érezni magát.
Amúgy meg azok után, hogy átgondoltam, mit és hogyan is eszünk ezen túl, arra jutottam, hogy csupa-csupa jó dolgot hozhat nekünk ez a diéta. Sokkal kevesebb "gyors kaját" fogok tudni csinálni/venni (bár eddig sem vittem túlzásba), több mindent készítek saját kezűleg. Abból kiindulva, mit "szabad" ennünk, az élő ételek fogyasztását látom a legjobb iránynak. Úgyis jön a tavasz, s vele a sok friss, hát arra fogok törekedni, hogy minél több vitaminnal és élettel teli zöldséget, gyümölcsöt együnk feldolgozva vagy anélkül. Szerencsére a gyerkők nyitottak erre, szívesen eszik a friss, nyers dolgokat is. :)
Amikor meg olyanjuk van, hát kapnak húst is: Nándor rendszeresen rájár az apja kedvenc kolbászára, Hajnal pedig újabban sonka-hívő lett. Azt hiszem, bizonyos keretek között ez teljesen belefér az életünkbe. (S persze gondosan utána járok, milyen felvágottat hozok haza, nem egyszerű ám szója- és tejfehérje menteset találni!)
A lényeg talán, hogy bizakodó vagyok, menni fog ez nekünk! :)  S ha szépen tartjuk magunkat az előírtakhoz, pár év után ki is nőhetik a gyerekek az allergiákat!

A nulldiéta a legtöbb ez utat járó ember életébe behozza a növényi tejeket. Én is sokat fogyasztottam belőlük régebben, ízüket is szerettem, meg hát nem akartam túlzásba vinni a tehéntejet sem... igen ám, de nem valami olcsók ezek a cuccok. Literenként 550-750 Ft között mozog az áruk, plusz mindig cipelgetni őket sem olyan egyszerű.
Egy időben volt gabonatej készítő gépünk, szuperül működött, de Nándor nem itta meg azokat  a tejeket. Eladtuk.
S most, végre, rám talált a számunkra optimális megoldás!! Nyers tejek elkészítésének receptjeit linkelték egy mamamis topikban, nekem megtetszettek, rögtön nekik is ugrottam.
Az eredmény? A boltival ízre minimum felérő gabonatejek sokkal olcsóbban, egyszerűen elkészítve!! :) Annyira örülök most ennek, hogy alig tudom írásba önteni. És még komoly eszközparkra sincs szükség a mókához, én egy 180 w-os botmixerrel készítem a tejeket!
Linkelem a kedvenc receptjeimet, ezeket mind elkészítettem már, és tekjesen jól működnek!

Nyers zabtej:
http://www.fittnok.hu/nyers-zabtej-es-zabtejszin-valodi-zabbol

Nyers rizstej:
http://www.fittnok.hu/valodi-finom-ihato-nyers-rizstej-barnarizsbol

Kókusztej:
http://www.fittnok.hu/kokusztej

Próbáljátok ki, megéri! :)

0 megjegyzés: