2013. március 23., szombat

További dalolás Hajnaltól :)

A part alatt

Ettem szőlőt, most érik...

2013. március 14., csütörtök

Allergia és nyers növényi tejek

Múlt hétvégén a gyanú bizonyosságot nyert: Nándor allergiatesztje megmutatta, hogy bizony jó, hogy elhagytunk ezt-azt az étrendünkből. Nagyfiúnk közepes mértékben allergiás ugyanis tejre (és származékaira), tojásra, szójára, búzára, földimogyoróra és dióra. Hát, első és második hallásra kicsit megrémültem (leginkább a búzától), de azóta fejben kezdem helyrerakni a dolgokat, és így már sokkal szebb fényben látom a jövőt. :)
Egyrészt azért, mert a nagyjából másfél hónapja folyamatban lévő nulldiétánknak már most érzékelem nála az eredményét: kezd lenyugodni, kevesebb a pörgés, a nagy kiakadás, a Hajnal irányába történő durváskodás. Nyilván ha a búza és társai is kitisztulnak, még jobban fogja érezni magát.
Amúgy meg azok után, hogy átgondoltam, mit és hogyan is eszünk ezen túl, arra jutottam, hogy csupa-csupa jó dolgot hozhat nekünk ez a diéta. Sokkal kevesebb "gyors kaját" fogok tudni csinálni/venni (bár eddig sem vittem túlzásba), több mindent készítek saját kezűleg. Abból kiindulva, mit "szabad" ennünk, az élő ételek fogyasztását látom a legjobb iránynak. Úgyis jön a tavasz, s vele a sok friss, hát arra fogok törekedni, hogy minél több vitaminnal és élettel teli zöldséget, gyümölcsöt együnk feldolgozva vagy anélkül. Szerencsére a gyerkők nyitottak erre, szívesen eszik a friss, nyers dolgokat is. :)
Amikor meg olyanjuk van, hát kapnak húst is: Nándor rendszeresen rájár az apja kedvenc kolbászára, Hajnal pedig újabban sonka-hívő lett. Azt hiszem, bizonyos keretek között ez teljesen belefér az életünkbe. (S persze gondosan utána járok, milyen felvágottat hozok haza, nem egyszerű ám szója- és tejfehérje menteset találni!)
A lényeg talán, hogy bizakodó vagyok, menni fog ez nekünk! :)  S ha szépen tartjuk magunkat az előírtakhoz, pár év után ki is nőhetik a gyerekek az allergiákat!

A nulldiéta a legtöbb ez utat járó ember életébe behozza a növényi tejeket. Én is sokat fogyasztottam belőlük régebben, ízüket is szerettem, meg hát nem akartam túlzásba vinni a tehéntejet sem... igen ám, de nem valami olcsók ezek a cuccok. Literenként 550-750 Ft között mozog az áruk, plusz mindig cipelgetni őket sem olyan egyszerű.
Egy időben volt gabonatej készítő gépünk, szuperül működött, de Nándor nem itta meg azokat  a tejeket. Eladtuk.
S most, végre, rám talált a számunkra optimális megoldás!! Nyers tejek elkészítésének receptjeit linkelték egy mamamis topikban, nekem megtetszettek, rögtön nekik is ugrottam.
Az eredmény? A boltival ízre minimum felérő gabonatejek sokkal olcsóbban, egyszerűen elkészítve!! :) Annyira örülök most ennek, hogy alig tudom írásba önteni. És még komoly eszközparkra sincs szükség a mókához, én egy 180 w-os botmixerrel készítem a tejeket!
Linkelem a kedvenc receptjeimet, ezeket mind elkészítettem már, és tekjesen jól működnek!

Nyers zabtej:
http://www.fittnok.hu/nyers-zabtej-es-zabtejszin-valodi-zabbol

Nyers rizstej:
http://www.fittnok.hu/valodi-finom-ihato-nyers-rizstej-barnarizsbol

Kókusztej:
http://www.fittnok.hu/kokusztej

Próbáljátok ki, megéri! :)

2013. március 13., szerda

Két keréken



2013. március 4., hétfő

Ugrások...

Fejlődési ugrásaink vannak mostanság a gyerekekkel, erről írok egy kicsit most. :)

Nándor hihetetlenül ügyesen rajzol újabban!! Én nem is tudom, igazából mikor kezdődött a dolog, sosem rajongott különösebben a rajzolásért, de úgy egy-két hete történhetett valami, és azóta... csak ámulok, miket, s mennyire felismerhetően rajzol!!
Többnyire a mágnestáblát, vagy a fali krétásat használja. Rajzol például autópályát gyönyörű lámpákkal, közlekedési lámpákat, emberalakokat (gyönyörűeket!), vagy újabban, amitől lehidalok: térképet!!!! Bejelölve mindent: folyókat, utakat, idegenforgalmi látványosságokat... magyarázza is hozzá, hogy "ez itt a visegrádi vár, ez az őrségi mama háza", stb.
És betűket, számokat ír. Magától. Távol álljon tőlem, hogy direkt tanítsam ennyi idősen, de ő túljár az összes előrelátó gondolatomon, és magát tanítja. :D Írogatja gyönyörűen a betűket, majd kiolvastatja velem a végeredményt. Vagy veszi a számológépet, és másolgatja róla a számokat (amiket már réges-rég ismer amúgy).
Hát így van ez mostanában. Hála az égnek, egyre kevesebbet unatkozik, szinte mindig talál magának valami építő jellegű, vagy kreatív elfoglaltságot, és így megúszom a "mit csinálhatoooooook?" kezdetű nyavalygást. :)

Hajnalnak a beszédfejlődését emelném ki most. Az, hogy nem is tudom már, hány dalt énekel összes versszakkal tisztán, szinte nem is számít már szenzációnak, mondhatni, megszoktuk. (Fene a jó dolgunkat, igaz?)
De mostanában egészen épkézláb mondatokat rak össze. Összetett mondatokat is. Mindig kommentálja a történéseket, például így: "Sajnos beütöttem a fejem", vagy "Egyébként kérek olívabogyót".:D És amikor épp nem olyanja van, hogy mindenre kapásból azt mondja, hogy "Nem!", akkor szépen el lehet vele beszélgetni.
Amúgy nagy színésznő lesz a drága, a drámai vénája legalábbis egyre erőteljesebb. Olyan sírásokat vág le, hogy minden kívülálló meg van róla győződve, hogy naaaaagy baj van. Ehhez képest a megfelelő kérdéssel egy pillanat alatt kizökkenthető az ordításból. :)
Kedvencem mondjuk ez az új műsorszám: Nándorral történik valami, például elesik, erre Hajnal pontos utánzással ugyanolyan pozícióba veti magát, és sírni kezd. :D

Szóval, amint azt láthatjátok, nem unatkozunk soha, egy percre sem. :)

 

2013. március 2., szombat

Új blogom :)

Kedves olvasóim, fogadjátok szeretettel az új blogomat!
Kávérajongók előnyben ;) ... itt találjátok, kellemes olvasgatást kívánok hozzá!